25 Kasım 2010 Perşembe

koca kafalar :))

karaahmetli öz geçmişi

KARAAHMETLİ AŞİRETİ

Karaahmetli aşireti orta Asya Türklerinden olup oğuz boyundandır. Reyhanlı aşireti ile beraber Hatay’ a yerleşir.1810 yılında reyhanlıda bulunan 13 kabileden oluşan reyhanlı aşiretiyle beraber hareket ederler. Buradan da 3000 çadırlık bir büyüklüğe sahip olurlar. Her çadırda yaşayan aile fertlerinin sayısı 2 ile 15 arasında değişiyordu. Aşiret gerektiğinde 2000–3000 atlı bir o kadar da yaya asker çıkarabiliyordu. Aşiret halkı baharda tarlalarından toparladıklarıyla hayvanlarından elde ettikleri ürünleri ve dokudukları kilimleri Halep pazarında satıyor karşılığında ihtiyaçlarını aynı pazardan alıyorlardı. Bunun yanında bazı aşiret mensupları develeriyle çevredeki dağlardan Halep pazarlarına odun taşır Frenk tüccarlarının mallarını da İskenderun’dan Halep‘e naklederlerdi. Kışlarını ovada geçirip yazın Kilis Azaz ve Sivas taraflarına göç ederlerdi. Bu aşiretlerin afrin nehri civarlarında, afrin ile hamam arası ikamet ederlerdi. Oymak halkları zengin olup her çadır sahiplerinin 16 aygır 12 kısrak 1500 koyun 450 keçi 18 sığır ve 24 devesi mevcut olup bunların toplamı o yılların 15000 kuruşuna tekâmül ederdi. Büyük davalarda burada bulunan aşiret kollarının kararı olmadan hiçbir karar meşru sayılmazdı. Aileler genelde birbirlerini severler ve sayarlardı. Aileler arasındaki ufak kırgınlıklar devamlı sulh yolun bağlanılırdı. Devamlı birlikte hareket ederlerdi. Bağlı bulundukları oymaklarla beraber Çukurova yaylalarına gittiklerinde Çukurova aşiretleriyle aralarında zaman zaman kan dökücü çatışmalar olurdu. Bu çatışma ve savaşların temelinde ya kız kaçırma davaları ya da yazın çıktıkları uzun yayladaki otlak davaları yaratırdı. Burada bulunan diğer aşiretlere zarar verdiklerinden kaynaklanırdı.
Aşiret kışları amik ovasında oturur, yazları ise Sivas uzun yaylaya çıkarlardı. Göç büyük topluluklar halinde yapılırdı. Göç Kırıkhan Reyhanlı’dan hareket ile başlar hassa İslâhiye dudum ovası Türkoğlu eloğlu Maraş Göksun üzerinden uzun yaylaya bin boğa dağlarına uzanırdı. Göç mart ayı başlarında başlar ve ekim ayı sonlarında sonlanırdı. Aşiret mensupları devamlı göçler nedeniyle güç kazanmak ihtiyacı duyduklarından birbirinden kız alıp verir ve böylece akrabalık güçlerini güçlendirirlerdi. Aşiret 1865 yılında bölgeye iskân amacıyla gönderilen fırka-i İslâhiye ordusunu karşılamış orduya yardımcı olmuştur. Karaahmetli’ ler sarı su ile kızılarık arasında bulunan çombekir bugünkü adıyla Hürriyet mıntıkasına yerleştirilip sırtını amik gölüne dayadığı alanın yani 40000 dönümlük arazinin bulunduğu alana iskân edilirler. Burada hayvanlarını otlatır yaşamlarını sürdürürlerdi. Bağımlılığı kabul etmediklerinden zaman zaman isyan ve tuğyan ederler Her gittikleri yeri kendilerine vatan kabul ederlerdi.
Karaahmetli ‘ler Yörük Türkmeni olup bağımlılığı kabul etmeyen özgürce yaşama düşüncesinde olduklarından dolayı bu tahsis edilen alanı belirli süre kullanıp bataklığında mallarına rahatsızlık verdiğinden dolayı aşiret yavaş yavaş gâvur dağlarında kısık boğazında Anadolu’nun iç taraflarına göç etmeye başlar. Aşiret biraz dağılmaya başladığında Osmanlı döneminde suç işleyip Beyazıt bestam-i hazretlerine sığınan mursaloğlu Osmanlı dağılmaya başladığında amik ovasına inmeye başlar buradan çeşitli aşiretlerde kız alı böylelikle çevresini çoğaltmaya başlar. Bu mümbit arazilerin ileride tarıma açılacağını düşünerek Karaahmetlileri boşaltığı yerlere yerleşmeye başlarlar. Zaman içinde karaahmetlilerde bu toprakların kıymetini anlayınca mursaloğullarıyla zaman zaman çatışmaya başlarlar. Mursallılar karaahmetlileri tuzağa düşürme için Konya sancağına bağlı olan hatayı musaloğlunun sıf arkadaşı olan Konya valiliğine gelmesini sağlayarak daha sonrada hatayı Halep sancağına bağlanmasını sağlarlar sonrada karaahmetlirin toprağına yerleştikleri yerlerin kendilerinin olduğunu iddia ederler. Bu çatışmalar devam eder sulh yolunu için Halep valiliğine müracaat ederler bu süreç işlerken karaahmetlilerin ileri gelen reisi Osman Bey faili meçhul kişiler tarafından öldürülür. Aşiret geleneklerine bağlı olarak 40 gün yas ilan edeler. Bu zaman içerisinde Halep ‘te devam eden davalarını takip edemez bunlarda bu durumdan yararlanarak mahkemede aşiret aleyhine davanın çıkmasını sağlarlar. Mahkeme itiraz süresini kısa tutarak aşiretin itiraz zamanını geçirtip davayı lehlerine sonuçlandırırlar. Aşiret itiraz etseler de başarılı olamazlar bu yukarıda bahsettiğim 40 bin dönümlük araziden şuanda hürriyet köyü olan 3750 dönümlük arazi ellerinde kalır buda işte aşiretin çoğunluluğunun amik ovasından göçmesinde kaynaklanır tabiî ki o zamanlar gidenler geride kalanları aramazlar. Buradan gidip de iskân ettikleri yerlere aşiretin ismi olan Karaahmetli ismini verirler. Bu olaylar Osmanlı imparatorluğu döneminde yaşanmış olaylardır. Buradan Türkiye’nin değişik yerlerine yerleşip kalmışlar edindiğimiz bilgilere göre;

Kırıkkale Bahşili Karaahmetli beldesi
Mersin Erdemli Karaahmetli köyü
Uşak Eşme Karaahmetli Köyü
Isparta Karaahmetli Beldesi
Adana Yüreğir Karaahmetli Köyü
Giresun Tirebolu Kaaraahmetli köyü
Ankara Polatlı Karaahmetli Köyü
İzmit Karamürsel Karaahmetli köyü
Kırşehir Akpınar Deveci Köyünde yaşamışlar
K.Maraş Göksun Karaahmet Köyüne isim verilmiş.

Ayrıca Denizli’nin içinde ve köylerinde Sivas Uzun yayla da Bursa’da Trakya Alpulu şeker fabrikası civarında Karaahmetli’ lerin yaşadıkları bize bilgi olarak da verilmiştir. hatayda reyhanlı ilçesi ve hürriyet köyü Antakya kisecik köyü Dörtyol ilçesinde Mardin İlinde de yaşadıkları söylenmektedir. Araştırmalarımız devam etmekte olup bu halkanın daha genişleyeceği ümidini taşıyıp birlikten güç doğar ilkesiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.